Digitaalisesti kohti Millennium-kevättä

Parempaa elämää edistävä innovaatio palkitaan jälleen tänä keväänä, kun Tekniikan Akatemia TAF jakaa historian seitsemännen Millennium-teknologiapalkinnon toukokuussa.

TAF on teknologisen kehityksen, innovaatioiden hyödyntämisen ja kestävän kasvun asialla. Periaatteidemme mukaisesti mekin olemme kehittyneet: Millennium-teknologiapalkinnon kunniaksi laadittu julkaisu silmienne edessä on nyt ensimmäistä kertaa digitaalinen.

Historian ensimmäinen Millennium-teknologiapalkinto myönnettiin vuonna 2004 englantilaiselle Sir Tim Berners-Leelle World Wide Webin kehittämisestä. Berners-Leelle kuuluu kiitos tämänkin julkaisun mahdollistamisesta – etenkin siitä, että käyttämämme web-teknologiat ovat yleismaailmallisia, kaikille avoimia ja maksuttomia. Berners-Lee innovoi myös ensimmäiset versiot URL-osoitteista, joiden avulla tämän julkaisun suomenkielisen version löytää helposti kirjoittamalla selaimen osoitekenttään innovoivasuomi.fi, ja englanninkieliseen versioon pääsee käsiksi osoitteella innovatorsfinland.fi.

Suuri osa teistä lukee tätä pääkirjoitusta nestekidenäytöltä, jonka taustan valaisevat LED-lamput. Myös huone, jossa juuri nyt oleskelette, on suurella todennäköisyydellä valaistu energiatehokkailla LED-valoilla. Näistä parannuksista elämässämme voimme suunnata päännyökkäyksen japanilaiselle Shuji Nakamuralle, joka sai vuonna 2006 Millennium-teknologiapalkinnon sinisen ja valkoisen LED-valon kehittämisestä. Parhaillaan käyttämänne nettiyhteys saattaa sen sijaan virrata nopeasta valokuituverkosta, jonka kehittymiselle ratkaisevat innovaatiot tekivät vuoden 2008 ehdokkaana olleen tutkimusryhmän jäsenet Emmanuel Desurvire, Randy Giles ja David Payne.

Arvojemme mukaisesti tämä julkaisu myös perustuu avointa lähdekoodia käyttävälle julkaisujärjestelmälle. Millennium-teknologiapalkinnon saanut ensimmäinen suomalainen, Linus Torvalds, palkittiin avoimen lähdekoodin Linux-käyttöjärjestelmästään vuonna 2012. Kuten ohjelmistojen, myös laajemmin tieteen, teknologian ja innovaatioiden pitää olla avoimia jatkuvalle kehitystyölle, jotta voimme yhdessä rakentaa maailmanlaajuisesti kestävämpiä ja ihmisten elämänlaatua nostavia ratkaisuja.

Tässä digitaalisessa julkaisussa seurataan matkaa tämän kevään Millennium-teknologiapalkinnon H-hetkeen, eli voittajan julkistamiseen Helsingissä 24. toukokuuta. Haluamme tuoda esille Millennium-teknologiapalkinnon maailmanlaajuista merkitystä sekä sitä pohjaa, josta palkinto ja sen ihanteet ponnistavat: suomalaista innovaatiotoimintaa, kekseliäisyyttä ja ratkaisukeskeistä ajattelutapaa. Viikoittain täydentyvässä julkaisussamme pääsettekin Millennium-teknologiapalkintoon liittyvien juttujen lisäksi perehtymään suomalaiseen osaamiseen ja Suomen panokseen paremman elämän puolesta.

Toivotamme teille antoisia lukuhetkiä.