Shinya Yamanaka: ”Kantasolu- tutkimuksen hurja vauhti yllätti”

Professori Shinya Yamanaka on eettisen kantasolututkimuksen uranuurtaja. Kuva: Center for iPS Cell and Application, Kyoto University.

Professori Shinya Yamanaka palkittiin eettisestä kantasolututkimuksestaan Millennium-teknologiapalkinnolla vuonna 2012. Kymmenen vuotta sitten Yamanaka onnistui ohjelmoimaan tavallisia aikuisen soluja uudelleen kantasoluiksi ja kehittää nyt entistä tehokkaampia ja turvallisempiamenetelmiä kantasoluhoitoihin.

Yamanaka puhuu Paavo Nurmi -symposiumissa Turussa 31. elokuuta. Tekniikan Akatemia TAF haastatteli Yamanakaa ennen kolmipäiväisen symposiumin alkua.

1) Sait Millennium-teknologiapalkinnon vuonna 2012 eettisestä kantasolututkimuksesta. Onnistuit ohjelmoimaan kehittyneitä soluja uudelleen kantasolun kaltaisiksi. Miten Millennium-teknologiapalkinto on vaikuttanut tutkimukseesi?

”Minulle oli suuri kunnia saada arvostettu suomalainen teknologiapalkinto. Tunsin itseni hyvin etuoikeutetuksi jakaessani palkinnon Linux-järjestelmän luoneen Linus Torvaldsin kanssa. Palkinto tietenkin kannusti minua ja tutkimusryhmääni voimakkaasti jatkamaan iPS-solujen [indusoidut pluripotentit kantasolut] tutkimusta, ja lisäsi samalla valtavasti uuden teknologian tunnettuutta Euroopassa.

”Toivon, että vilkastunut kantasolututkimus tuottaa löydöksiä, joiden avulla voidaan kehittää uudenlaisia hoitomuotoja.”

2) Mitkä ovat päätutkimuskohteesi tällä hetkellä?

”Tutkimusryhmäni keskittyy nyt solujen uudelleenohjaamisen mekanismien ymmärtämiseen paremmin, mikä auttaa meitä luomaan turvallisempia ja tehokkaampia iPS-soluja. Johdan myös iPS-solujen tutkimus- ja sovelluskeskusta CiRA:a (Center for iPS Cell Research and Application) Kioton yliopistossa. CiRA:ssa työskentelee kolmisenkymmentä tutkimusryhmää ja kymmeniä tutkimusavustajia. Heille on taattava jatkuvasti paremmat olosuhteet iPS-solututkimuksessa edistymiseksi ja alkuvaiheen terveyssovellusten käynnistämiseksi.”

3) Miten kantasolututkimus arviosi mukaan kehittyy lähitulevaisuudessa? Mitkä voisivat olla seuraavia mahdollisia läpimurtoja?

”Lukuisat tutkijat ympäri maailman työskentelevät kantasolututkimuksen parissa, ja osa heistä käyttää iPS-soluja. Toivon, että vilkas tutkimus tuottaa uusia löydöksiä, joiden avulla voidaan kehittää uudenlaisia hoitomuotoja. Tällaisia ovat kantasoluhoidot [joissa potilaan omia kantasoluja voidaan hyödyntää uusien kudosten luomiseen] ja uudenlaiset lääkkeet parantamattomien sairauksien ja vammojen hoitoon.”

4) Puhut 31.8. Turussa Paavo Nurmi -symposiumissa, joka keskittyy uuteen teknologiaan sydäntautien hoidossa. Miten sydäntauteja voidaan hoitaa kantasoluilla?

”Sydänpotilaan soluista voidaan tuottaa kantasolun kaltaisia iPS-soluja. Muuttamalla sairautta kantavat iPS-solut sairastuneen kudoksen soluiksi tutkijat voivat selvittää sydänsairauden syitä ja löytää potilaan kuntoa kohentavia lääkeyhdisteitä. iPS-soluteknologialla voidaan pienentää oikean lääkkeen löytymiseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia.”

5) Mikä on yllättävin tarkoitus, johon kantasoluteknologiaa on käytetty?

”Itse olen yllättynyt etenkin siitä, että kantasolututkimus on edennyt paljon odottamaani nopeammin sen jälkeen, kun tutkimusryhmäni julkaisi ensimmäisen iPS-solututkimuksensa tasan kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2014 japanilainen tutkimusryhmä teki alan ensimmäisen kliinisen tutkimuksen ja siirsi iPS-soluista johdettuja silmäsoluja onnistuneesti potilaaseen. Toivon, että muut tukijat seuraavat nopeasti perässä ja tarjoavat yhä uudenlaisia hoitomuotoja monenlaisiin sairauksiin.”

Teksti: Laura Manas